NA JAKICH PRODUKTACH ŻERUJE ROZKRUSZEK MĄCZNY?
Rozkruszek mączny atakuje nie tylko mąkę, ale także ziarna zbóż, kasze, płatki owsiane, otręby, musli, suszone owoce, zioła oraz produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak suszone mięso, mleko w proszku i sery.
JAK MOŻNA ZAPOBIEC ATAKOWI ROZKRUSZKA MĄCZNEGO?
Można podjąć pewne środki zapobiegawcze, które pomogą również w minimalizacji ryzyka pojawienia się innych szkodników żywności.
Oto kilka zaleceń:
Dbaj o niską wilgotność w pomieszczeniach, zwłaszcza tych, w których przechowujesz żywność. Zapobiegaj skraplaniu się wody, naprawiając wycieki i przecieki wodne. Zabezpiecz swoje pomieszczenia przed możliwością dostania się rozkruszka i innych szkodników, uszczelniając szczeliny i instalując moskitiery na oknach, jeśli to możliwe. Przechowuj sypkie produkty spożywcze w szczelnych pojemnikach. Nie próbuj ratować żywności, która już została zaatakowana przez rozkruszka. Tego rodzaju produkty nie nadają się do spożycia, a pozostałe rozkruszki mogą przenieść się i zaatakować świeżą sypką żywność.