Kształt ma owalny, matowy długość ciała od 0,39mm do 0,75mm. Charakterystyczny jest
Delikatny zarys przewodu pokarmowego w postaci dwóch, ciemnych linii. Szczeciny ma rzadko rozmieszczone, pierzaste i sztywne. Wydłużone nogi i cienkie stopy. Przyssawki analne i stopowe nie występują u tego gatunku. Matowe i owalne jajo jest prawie przeźroczyste. Larwy są gładkie oraz błyszczące. Nieruchomy i spłaszczony hypopus ma długość około 0,33 mm.
do 0,75 mm. Przez powierzchnię ciała często widoczny jest zarys ciemnego przewodu pokarmowego w formie dwóch, ciemnych linii. Na powierzchni ciała obecne. Samica może złożyć do 100 jaj w ciągu całego życia.
Rozwój jednego pokolenia trwa 3 tygodnie, w temperaturze 25°C oraz wilgotności względnej powietrza 90%. Hypopus pozostaje w tym stadium od 5 dni do 6 miesięcy. Te szkodniki magazynowe są odporne na niską wilgotność powietrza. Potrafi przeżyć 7dni przy wilgotności 10%
Roztoczek domowy poza magazynami, produktami spożywczymi, występuje również w wilgotnych domach, gnieżdżąc się w meblach tapicerowanych. Sporadycznie spotkać go można w gniazdach ptaków czy słomie. Osoby wystawione na długi kontakt z tym gatunkiem mogą odczuwać dolegliwości górnych dróg oddechowych.
Roztoczek domowy zasiedlać może ziarna zbóż i produkty ich przemiału, suszone owoce, grzyby i zioła (w których może występować szczególnie licznie).
Niszczyć może też produkty pochodzenia zwierzęcego, np. suszone mięso i konserwy. Ponieważ ciało roztoczka domowego pokrywają długie i sztywne szczeciny, może on poruszać się tylko w gruboziarnistych produktach, w drobno zmielonych przebywa na ich powierzchni.