Resztki jedzenia, wszelkiego rodzaju okruszki pożywienia to doskonałe źródło pożywienia karaluchów.. Dlatego ważna jest profilaktyka w postaci dokładnego sprzątania. Karaczany do życia potrzebują również wody na która jest przeważnie bagatelizowana przez firmy DDD, Wart zabezpieczyć cieknące krany, wyżymać gąbki do naczyń na noc, żywność która nie jest hermetycznie zapakowana należy zabezpieczyć, generalnie nie tworzyć miejsc w których mogą pożywiać się insekty.
Watro w mieszkaniu umieścić lepy służące do monitoringu insektów biegających, pozwala to na szybsze wykrycie szkodnika. Może też pojawianie się karaluchów być spowodowane obecnością gniazd w sąsiadów. W takiej sytuacji technicy PCO zabezpieczają lokal przed dostępem karaczanów. Takie zabezpieczenie jest skomplikowane i czasochłonne lecz niekiedy niezbędne do usunięcia insektów.
Najbardziej rozpowszechnionymi karaczanami są karaczany wschodnie oraz prusaki różnice w wyglądzie dorosłych osobników karaczanów są tak znaczące że łatwo je rozróżnić.
Karaczan wschodni potocznie karaluch ma kolor ciemnobrązowy, długość ciała 20-25mm. Samice nie posiadają skrzydeł natomiast samce mają skrzydła o długości 2/3 ciała. Chodzą po ścianach (chropowatych powierzchniach). W porównaniu z prusakiem są całkiem powolne. Wolą chłodne środowisko dlatego preferują kanały czy podpiwniczenia.
Karaczan prusak to insekty koloru złotobrązowym. Ciało mają owalne, lekko podłużne. Czułki prusaka są ruchliwe. Długość ciała dorosłych osobników mieści się w przedziale 10-15mm. W przeciwieństwie do kuzynów (karaczan wschodni) potrafi wspinać się praktycznie po każdej powierzchni. Samica prusaka jaja składa do kokona, który nosi około 28 dni następnie z kokona wydostają się larwy. Jednorazowo około 40-50 larw. Samica w ciągu życia składa może złożyć 4 kokony. Karaczan prusak preferuje ciepłe miejsca o większej wilgotności. Przeważnie zauważyć go można w lokalach czy mieszkaniach . Ciekawostką jest fakt iż uśmierca je temperatura poniżej -2.2° Celsjusza. Są szybkie i czujne przez co trudno je zauważyć.